tirsdag 26. februar 2013

Villa Schreiner



Villa Schreiner ligger nesten i ett med terrenget. Dette er arkitekt Sverre Fehns første enebolig, ferdigstilt i 1963, og huset og hagen er fredet.

I dagens arkitektur er det imidlertid mye snakk om design, altså hvordan ting skal se ut. Fokuset er til en viss grad tatt bort fra innhold. Fehn var strengt innholdsorientert. Funksjon var et nøkkelord.
Man kan se inspirasjonen fra Japan i bygget ved det glidende skille mellom ute og inne, og fokuset på den nære utsikten peker seg ut. Japanerne har gjerne rullegardiner som de senker så de ikke ser himmelen, men bakken utenfor som er opplyst av himmelen. 
Ute/innesituasjonen er her ivaretatt med trammen som løper rundt hele huset, og er overgangen mellom skogen ute og gulvet inne, understreker den asiatiske påvirkningen. Fehn kalte jo selv dette huset for sin "Hommage au Japon". Huset er et møte mellom Østen og det nordiske gjennom møtene mellom naturen, lyset og materialene. 

Vinduet øverst mot taket som går fra ute og inn i rommet, understreker forholdet mellom ute og inne. Lyset fra dette vinduet gir et magisk og flott innelys i rommet. 
Dette er en effekt vi skal ha i vårt tilbygg av huset :-)

 



søndag 3. februar 2013

Kunstutstilling

Bildet heter "Bakgård". "I husene finnes hemmeligheter, noen av dem er mine. Noen av dem vet jeg ikke engang om." Per Cristinius Tollefsen.









I dag har vi vært på vernissage i Sandefjord Kunstforening på åpningen av separatutstilling med Per Tollefsen. Flott utstilling med masse fine bilder som varer frem til 3. mars. 
Jeg liker stemningen i bildene. Husene minner meg om farmor og farfar. Jeg var masse på besøk hos dem som liten jente i deres hvite trehus på Framnes i Sandefjord. I Huvikveien 2 var det stikkelbærbusker i hagen, sol i bakgården og flott utsikt inn mot byen, brygga og Thor Dahl-bygget. 
Huset til farmor er det samme som Per maler i mange av sine bilder. De kritthvite veggene som solen lager skinnende med skråtak og kvist. Den hvite solveggen. Farmor som satt og solte seg mellom husvask, gjærbakst og tøyvask i den kalde, rå vaskekjelleren med vaskebrett og rulle. Der satt hun i varmen og nøt solstrålene med ruller i håret under skautet i blomstrete armforkle og tygde Toy
Et slikt bilde på veggen ønsker jeg meg som gir slike gode assosiasjoner og minner!

Mer om Per Tollefens kunst her.