torsdag 30. mai 2013

Flerbruksbenk

"Krobo" flerbruksbenk med moduler for platespiller og lp-plater. 
Bildet er fra boken "Norsk Designmøbler 1940-1975".







En slik "Krobo" flerbruksbenk i teak som på bildet ønsker jeg meg :-) Men da uten de flyttbare modulene som står oppå.
Som flerbruksbenk egner den seg som hylle, benk for TV/ stereo og sittebenk siden den er meget solid og sterk. Disse benkene finnes i mange lengder.
Jeg tenkte å bruke min som hylle i første omgang, men kommer jeg over noen morsomme sitteputer som egner seg, blir den fort en sittebenk også.
"Krobo" flerbruksbenk er fra 1960-tallet, tegnet av Torbjørn Afdal for Bruksbo Tegnekontor og produsert hos Mellemstrands trevareindustri på Vigrestad i Hå.


To "Krobo" flerbruksbenker vedsiden av hverandre som fungerer både som sittebenk og hylle.

søndag 26. mai 2013

Easy Chair - Hunter!

Jeg er superfornøyd med våre nyinnkjøpte 50 år gamle stoler! 
Turen i dag gikk til Oslo for å hente 4 stykker av disse fantastiske designstolene fra tidlig 60-tall - "Hunter" designet av Torbjørn Afdal for Stranda Industri. De supergode å sitte i etter så mange år i bruk. Nå mangler vi bare å få pusset frem palisanderveggen, så er Funkistoppen nesten komplett :-)
Hun vi kjøpte stolene av hadde kjøpt dem på Tannum i Oslo på slutten av -60-tallet, men da med puter i lerret. 15 år senere investerte de i skinnputer til stolene. Et stort innhogg i lommeboken ifølge selger. 
Jeg synes det er artig at stolene har en slik sjarmerende historie. Den forteller noe om at de har vært (og kommer til å bli) satt så pris på og noe om tidsånden som gjorde at de faktisk investert i skinnputer til dem etter så mange år. Bare det er utrolig! Hadde det vært i dag, med vår bruk og kast, hadde disse stolene mye mulig vært kastet for lenge siden (et lite hjertesukk).

torsdag 23. mai 2013

Endelig!

Endelig er tegningene godkjent av kommunen! Jippi! Nå gjenstår bare bittelitt finpuss på tegningene, nabovarsel, finne byggmester og sende søknaden til kommunen. Så da kan vi jo håpe på byggstart til høsten. Håpet er iværtfall der :-) 
Huset blir på en flate med en leilighet i underetasjen som vi i første omgang tenker å leie ut. 
I 1.etasjen blir det 4 soverom, bad og oppholdsrom. Det skal bli supert med større plass og soverom til alle :-)

onsdag 22. mai 2013

Kongledrømmen!



Designklassikere er i skuddet som aldri før! Selv drømmer jeg om en kongle i bronse over 
spisebordet. PH Kongle, designet av Poul Henningsen, synes jeg er kjempelekker. 
Opprinnelig designet han PH Kongle til en restaurant i København i 1958. 
Tenk at over femti år senere er lampen like aktuell i designmøblerte hjem over hele verden.
Lekkert!

mandag 20. mai 2013

KK 1956 og 1966

Vi har vært på 2. pinsedagstur til Fredrikstad og Gamlebyen. Superfint. Dessverre var Glasshytta og butikker med kunsthåndverk stengt, så da må vi nok ta en tur en gang til:-) Men åpent var et utrolig rotete antikvariat med bøker, blader, bokser, glass, lamper og mye annet rart. Og se hva jeg kom over – KK fra 1956 og 1966. 
Her får man et husmorhefte med "pene påskebord i farver", "lekre og festlige desserter" og oppskrifter på håndarbeid i tillegg til å se siste mote, lese spennende noveller og få innblikk i "kvinnen i arbeidslivet" og ikke minst, lære om "kjærlighetens vilkår".
Lektyre for alle som ønsker inspirasjon fra 1960-tallets liv, hjem og hushold :-)

Grønt på toppen!

I det siste har jeg kommet over flere ting i serviseserien Grønland fra Hadeland Glassverk designet av Arne Jon Jutrem. Jeg har falt helt for det grønne og organiske ved dette serviset som var i produksjon fra 1953-54 til utpå 1970-tallet. Jutrem arbeidet som designer ved Hadeland Glassverk i perioden 1950-63, hvor han samarbeidet med to andre designere – Willy Johansson og Hermann Bongard. På glassverket tegnet han både serviser og kunstglass. I 1954 mottok han gullmedalje ved Triennalen i Milano for Grønland-serien av farget glass med bobler, ment til daglig bruk.

På bildet er potteskuleren fra 70-årene, mens stor bolle, glass, mugge, vase og liten bolle er fra begynnelsen av 1960.

søndag 19. mai 2013

Kunstglass fra Benny Motzfeldt




Jeg har i det siste kjøpt en vase og en bolle signert Benny Motzfeldt fra tiden hun var kunstnerisk leder ved Randsfjord Glassverk (1967-70). Spennende organiske former, hvor alt ved glasset er "feil" (skjevt, bobler, ulik tykkelse etc). Liker det veldig godt og det passer supert inn her på toppen :-)

Benny Motzfeldts (26.juni 1909-24.november 1995) mangfoldige og frodige glasskunst innledet i slutten av 1960-årene en ny æra i norsk glasshistorie. Hun var den første i Norge til å bruke glass som medium for fri kunstnerisk utfoldelse. I hele sin karriere var hun nysgjerrig og leken i sin søken etter nye uttrykk i glasset, og hun sprengte de faste normene glassfremstillingen tradisjonelt hadde i Norge.

søndag 5. mai 2013

Dysthe Design. Swinging 60

Sven Ivar Dysthes sofa fra serien 1001 dukker opp i en scene i den populære HBO-serien «Mad Men». 




Sven Ivar Dysthe (f. 1931) er en av våre fremste designere og kan se tilbake på en 60 år lang karriere. Industridesigneren Dysthe har også bidratt innen skisporten med sine revolusjonerende skibindinger i plast på 1960- og 70-tallet, og hans stol Gardist har sørget for sittekomforten på Norges hovedflyplass, Gardermoen.
Den prisbelønte og dekorerte designeren har også vært aktiv i å få relansert flere av sine hovedverk, Planet-, Laminette-, Popcorn- og Prisma-stolene, slik at hans design også kan nytes i fremtiden. Eksportsuksessene 1001, Planet og Laminette brakte hans design ut i verden.
Utstillingen kan oppleves i Kunstindustrimuseet 05. mai25. august 2013

torsdag 2. mai 2013

Norske designikoner

På bildet: spisestue av Torbjørn Afdal (i produksjon fra ca 1962), skjenk av Torbjørn Afdal (i produksjon fra ca 1962), takpendel av Birger Dahl (i produksjon fra ca 1954), vase av Kåre Berven Fjeldsaa ca 1955-57, bilde av Edvard Munch 1902 og vase av Arne Jon Jutrem (i produksjon fra ca 1953-54). Bildet er hentet fra blomqvist.no

I januar hadde Blomqvist en opplevelsesbasert utstilling om norske designikoner. Utstillingen skal i løpet av 2013 til både Tokyo og New York og målet med utstillingen er å få internasjonal oppmerksomhet rundt Norge som en av aktørene i perioden Scandinavian Mid-Century. Utstillingen viser en samling av viktige formgivere fra tiden, som alle har vært betydningsfulle for norsk designhistorie, alt rammet inn av kunstverk fra samtidens kunstnere. Vi har masse å være stolt av - for dette er en spennede og flott utstilling!


På bildet: bl.a. lampe av Birger Dahl ca 1953 og servise (i produksjon fra 1952) av Tias Eckhoff.
Bildet er hentet fra blomqvist.no