fredag 13. september 2013

Skulpturparken på Midtåsen





I går ettermiddag var vi på et arrangement i regi av Sparebankforeningen DnB. Først var det omvisning i skulpturpaviljongen av en represantant fra Haugar før vi fikk omvisning i den fantastisk villaen på Midtåsen. Kvelden ble avsluttet med to klassiske stykker spilt av 3 unge talenter. 
Vi dro nok ned snittalderen litt iforhold til de fremmøtte, men synes slike arrangementer er en fin måte å få en smakebit og ikke minst reminder på noe av det flotte vi har her i Sandefjord.

Midtåsen var hjemmet til skipsreder Anders Jahre og hans kone Bess. Huset ble bygget i 1931-34 og omgjort/påbygget i midten av -50 årene og ferdigstilt ved innvielsen av «Arnebergstuen» i 1960. Eiendommen er tegnet av Arnstein Arneberg og byggestilen kan karakterieseres som neddempet funksjonalisme med klare klassisistiske innslag. Huset er bygget på en akse mot Sandefjordsfjorden. Når du kommer inn hoveddøren og går rett gjennom huset og ut terrassedøren, ser du nedover et storslått trappeanlegg med fontener og blomster. Dette trappeanlegget ligger på linje med fjorden der nede og man har utsikt til parkanlegget, byen og innseilingen til havnen.


Midtåsen Skulpturpaviljong og skulpturpark åpnet sommeren 2009 med et utvalg av kunstneren Knut Steens skulpturer i marmor og bronse. På en høyde på Midtåsen ligger skulpturpaviljong og skulpturparken hvor seksten av kunsterens verker er samlet. Tolv marmorskulptur er inne i paviljongen, mens fire skulpturer i bronse er plassert rundt i landskapet. Paviljongen er tegnet av arkitekt Svein Lund og landskapsarkitekt Gullik Gulliksen og er bygget i betong og glass.

søndag 8. september 2013

Fin sensommerhelg i september

Helgen har vært superfin med tur til Oslo og utstillingen Munch 150. Flott utstiling som jeg gjerne skulle sett igjen. Utstillingen er delt på to visningssteder – verk fra 1882-1903 vises i Nasjonalgalleriet, mens arbeider fra 1904-1944 kan oppleves i Munch-museet. Etter å ha sett del 2 av utstillingen, skulle jeg gjerne sett delen av utstilling som var i Nasjonalgalleriet en gang til. Anbefales et besøk og fort dere – den avsluttes 13.oktober!
Vi gikk også innom Fuglen som er en original kaffe- og teforretning fra 1963. Lokalene var tidsriktig tapesert med Biri stråtapet med tak av smale planker av teak. Alle møblene var selvfølgelig fra den riktige perioden. Og legg merke til høytalerene fra Tanberg. Fuglen har også en vintage 50- og 60-talls interiørforretning som en del av konseptet. 
Helgen ble avsluttet med en tur til Folehavna ytterst i Sandefjordsfjorden. En superfin helg er over :-)

torsdag 5. september 2013

Flerbruksbenken på nytt!

Krobo flerbruksbenk med puter. Bildet er hentet fra Utopia Retro Moderns nettside.


Den populære Krobo flerbruksbenken, designet av norske Torbjørn Afdal for Bruksbo på slutten av 50-tallet, skal nå settes i produksjon igjen. Prosjektet er et samarbeid mellom Utopia Retro Modern og Fjordfjesta, og den skal ifølge Utopia Retro Modern, bli presentert førstkommende helgen på Doga under Designers Saturday
Krobo flerbruksbenk ble presentert for første gang på Håndverkmessen i München i 1959 som en del av et interiør som vant gullmedaljen.
Det blir spennende å se om den får den samme gode kvaliteten i matrialvalg, detaljer og finish som de gamle fra 1960-tallet. Og artig om de følger opp med å produsere noe av tilbehøret til benken også kommer i produksjon. Jeg er iværtfall veldig interessert i de putene som er vist på bildet.

Bonytt fra krigens dager

Jeg har lenge vært på jakt etter eldre utgaver av Bonytt. Årganger fra 1960-tallet, var jeg heldig å få låne av moren til min venninne. Gleden var derfor stor da det dukket opp utgaver fra 1941-46 hjemme hos mine foreldre. De rydder opp på gården siden min søster har tatt over og de selv har bygd nytt hus. Og der innerst på et kott i sidebygningens andre etasje dukket det opp en bunke Bonytt fra krigens dager. Hurra! Og takk til farmor som samlet på så mange fine ting :-) 
Og se så mange fin forsider! Noen følger en stil, mens mange har sitt eget, unike uttrykk. De skiller seg klart fra dagens Bonytt-forsider som idag er veldig uniformerte og malbaserte. Det gjelder forrøvrig innholdet også. På den tiden var Bonytt et fagblad for kunsthåndverk, arkitektur, interiør og for det vi i dag kaller design.
Bladene skal bli morsom lesing fremover og de kommer kanskje til å bli kilder til min ma-oppgave. Nå mangler jeg bare å få tak i utgaver av Bonytt fra 1950-tallet. Men; Hurra! igjen :-)

tirsdag 3. september 2013

En norsk stolklassiker




I 1957, bare 24 år gammel, tegnet Hans Brattrud Scandia-stolen. Den ble produsert av Hove Møbler på 1960-tallet. Stolen hadde i sin samtid et fremtidsrettet design med laminatteknikk og understell av stål. Modellen Scandia jr. fikk i 1967 utmerkelsen "Merket for god design"De fleste stolene havnet på det amerikanske markedet. Stolene falt ut av produksjon i 1970 da den opprinnelige fabrikken brant ned.
I 2003 ble stolene relansert av Fjordfiesta som hadde jobbet tett med Hans Brattrud for å bringe disse klassiske stolene tilbake i sin opprinnelige utforming. Her har det blitt tatt hensyn til det opprinnelige design og detaljer.
Annonse for Scandia-stolen ca 1960.

mandag 2. september 2013

Design som får hjemmet til å smile :-)



I dag kom jeg over et nytt norsk designmerke som heter FunkyDoris. De designer og lager de ting inspirert av skandinavisk design fra 50-, 60- og det groovy 70-tallet. En herlig blanding av nostalgi, retrosjarm og humor. Morsomme ting som får hjemmet til å smile :-) 
Mer info på Funkydoris

Stolen til høyre heter Scandia Nett Lounge designet av Hans Brattrud 1957.