Til venstre: Frukten kvede som er en prydbusk og jeg tror vår busk er en "Japansk ildkvede". |
Vi oppdager stadig vekk nye ting i hagen, en hage som blir mer og mer definert som utmark. Så da løvet falt, dukket det frem et lite tre med små gule frukter som lignet epler. Vi googlet "gul frukt som ligner epler", og da dukket det opp en frukt jeg aldri hadde hørt om før; kvede.
I følge bama.no er kvede oldtidsfrukten nordmenn glemte, men som stjernekokkene elsker!
Den er mer eller mindre uspiselig som rå, men når den varmes opp, kommer en myk og søt smak frem. Derfor må du koke, dampe eller bake den før den spises. Etter oppvarmingen forsvinner den bitre smaken helt, og enn sitter igjen med en frukt som er søt og god. Smaken er en blanding av pære og eple, men med litt mer syrlighet.
Geléen den flinke mannen min lagde ble super god!
En annen gelé vi også har laget med bær fra hagen, er rognæbærgelé. Disse kan heller ikke spises uten bearbeidelse, men med litt tilsetning som vaniljesukker, blir rognebærgeléen veldig god.