fredag 29. november 2013

Kvede- og rognebærgelé fra hagen

Til venstre: Frukten kvede som er en prydbusk og jeg tror vår busk er en "Japansk ildkvede".


Vi oppdager stadig vekk nye ting i hagen, en hage som blir mer og mer definert som utmark. Så da løvet falt, dukket det frem et lite tre med små gule frukter som lignet epler. Vi googlet "gul frukt som ligner epler", og da dukket det opp en frukt jeg aldri hadde hørt om før; kvede. 

I følge bama.no er kvede oldtidsfrukten nordmenn glemte, men som stjernekokkene elsker! 
Den er mer eller mindre uspiselig som rå, men når den varmes opp, kommer en myk og søt smak frem. Derfor må du koke, dampe eller bake den før den spises. Etter oppvarmingen forsvinner den bitre smaken helt, og enn sitter igjen med en frukt som er søt og god. Smaken er en blanding av pære og eple, men med litt mer syrlighet.
Geléen den flinke mannen min lagde ble super god!
En annen gelé vi også har laget med bær fra hagen, er rognæbærgelé. Disse kan heller ikke spises uten bearbeidelse, men med litt tilsetning som vaniljesukker, blir rognebærgeléen veldig god.

mandag 18. november 2013

Ut med husmor og inn med gourmetmann!

Illustrasjon: Ina Rød Engelstad



Tiden flyr og ukene har vært veldig hektiske i det siste, så oppdateringen her på bloggen har ligget litt etter. Men nå er ting roet seg, så nå er det bare å vente på julestria. 
Helgen for to uker siden var jeg på et underholdende og morsomt foredrag av Kjetil Rolness i regi av 100 års jubileet til Sandefjord Håndverks- og Industriforening. 

Han holdt et morsomt foredrag om hvordan det norske folks smak, om nordmenns fokus på kos i hjemmene sine og behovet for å endre så snart noe er på moten. Tittelen på foredraget, "Og nå som vi hadde det så koslig!", fikk flere betydninger gjennom foredraget. Og mye har forandret seg i de norske hjem siden 1945 og frem til i dag. 

Vi nordmenn er visstnok verdensmestere i oppussing. I følge prognosesenteret brukte vi i Norge over 60 milliarder på oppussing i 2012. Dette er utenom det vi bruker på innredning. Mye penger, men så 
er det viktig å kose seg i og med vi bruker veldig mye tid innomhus i motsetning til andre land. 

Et rom som har endret seg mye de siste 60 årene er kjøkkenet. Fra å være et arbeidssted for den hjemmeværende husmoren til å bli et rom for den travle familien. Kjøkkenet har blitt et stilrent og stylet rom som er godt utstyrt med redskaper de aller fleste ikke trenger og til fest dukker det til og med opp en mann foran kokeplatene! 
Mannen i huset har nemlig blitt hobbygourmet og benytter sjansen til å briljere med sine kunnskaper ved festlige anledninger. 

Blir spennende å se hvor utviklingen går og hva neste trend vil innebære :-)