søndag 4. mars 2012

Bokhyller - funkis til ulik pris

Et morsomt rom hvor bl.a. matrialvalget gir rommet særpreg; blank bokhylle fra Montana, skinnstolene Barcelona og lampe med skjerm i linstruktur og stålben. Stolene Barcelona (1929) er designet av Ludwig Mies Van Der Rohe (siste direktør ved Bauhaus-skolen)


Bokhyllene fra Montana har blitt en klassiker med sitt funksjonelle og industrielle opphav. De har laget et system av hyller som kan kombineres i det uendelige. Med Montanas utrolig fleksible system kan du skape din egen hylle akkurat stor nok til ditt behov, og til den plassen du har.
Montanas designen er inspirert av Peter J. Lassens i samarbeid med Arne Jacobsen, Verner Panton og Jørn Utzon.  
Arne Jacobsen ble tidlig i karrieren påvirket av Bauhaus og Le Corbusier, og han regnes som en representant for funksjonalismen.
En annen som leverer noe av det samme systemet som Montana, men til en rimeligere penge er Bohus-kjedens reolsystem fra danske Hammel Furninture. 
Billy fra Ikea er det rimeligste alternativet, og de har flere moduler som du kan sette sammen så du får bokhyllen du ønsker deg. 

Bokhyllen "Mexique" (1953) designet av Charlotte Perriand.


Litt historikk
Charlotte Perriand (1903-1999) arbeidet som designer ved arkitektkontoret til Le Corbusier. Den sveitsisk-franske arkitekten Le Corbusier (1887-1965) ble funksjonalismens fremste målbærer og en av de viktigste årsakene til stilens gjennombrudd. 
Perriands bokhylle "Mexique" er leken og funksjonalistisk, og den har sansynligvis gitt inspirasjon til fremtidlige bokhyllesystemer.

Kilder: MontanaIkeaHammel FurnitureBohus, Wikipedia

2 kommentarer:

  1. og æ fikk endelig startet på min montana vegg på stua! Har du sett de?

    SvarSlett
  2. Nei, de har jeg ikke sett. Morsomt og sett de en dag :-)

    SvarSlett