søndag 20. januar 2013

Et lite historisk tilbakeblikk på interiørtrender

Et tidsriktig rom fra begynnelsen av 60-tallet med teakmøbler og linoleum gulv. Legg merke til innslaget av farger. Her er det til og med innsalg av trendfargene turkis og lilla.Historie og kunsthistorie ligger mitt hjerte nært, og jeg synes det er gøy å se trender i et historisk perspektiv. Trender går i "ring" og gamle trender dukker opp igjen ny innpakning og mer modernisert. 

Her er 4 bilder som viser moderniserte utgaver av gamle trender. Øverst fra venstre: Et kjøkken med et linoliumsgulv á la i dag, Kartell Mr. Impossible plaststoler, moderne respatetex mosaikkplater og tidsriktig 
palisander baderomsinnredning.
Her er en kort historisk oversikt over trender innenfor materialvalg fra 1930-tallet og frem til 2000-tallet:

 • 1930–1940: På denne tiden var Norge preget av stilarten funksjonalisme. Interiør og møbler skulle vise til ny moderne tid, og møblene skulle være enkle og organiske. Spesielt mahogni ble mye brukt, men det fantes også møbler av bøk. Utover 40-tallet kom også innslag av teak og palisander.
 • 1950-tallet:Dette tiåret var preget av nye materialer, som plast og respatex. Linoleum var populært på gulvene, så tregulv var ikke så vanlig dette tiåret. Teakmøbler hadde kommet inn på 40-tallet, og ble uhyre populært på slutten av dette tiåret.
 • 1960-tallet: Tre kom virkelig inn i interiørbildet på 60-tallet, og ble favoritten i norske stuer dette tiåret. Rundt 1965 var teak så å si den enerådende tresorten i landet. Store veggseksjoner i denne tresorten var et velkjent møbel. Man begynte også å bruke laminert tre i møbler, blant annet fordi materialet ga en naturlig fjæring. Hvilestolen Siesta fra 1965 var i laminert tre, og er blant de mest populære møblene fra denne tiden.
 • 1970-tallet: På 70-tallet ble den mørke teaken byttet ut med norsk furu. Det skulle være lyst tre, og furuen ble gjerne lutet. Tapet og linoleum skulle vekk i norske hjem nå, og tre i furu og gran kom frem. Furutak ga et lunt, gyllent lys, mente man. Store og tunge furumøbler var populært, gjerne lutede og med utskjæringer.
 • 1980-tallet: Furuen slapp ikke taket på 80-tallet, men fargene gjorde sitt inntog i norske hjem nå. Trepanel på veggene var populært, gjerne malt. Tregulv var definitivt inne i varmen, og i hjemmet skulle man ha gulv i heltre av furu eller gran. Møblene var i lyst tre, fortsatt gjerne lutet.
 • 1990-tallet: Nå malte vi de lutede tremøblene, som fortsatt var tunge i stilen. Det skulle gjerne se litt gammelt ut, og gamle bondemøbler var populært. Tre både på gulv og i tak var fortsatt trenden, og trepanelet på veggene ble ofte lasert, slik at trestrukturen skinte igjennom. Fortsatt holdt furu og gran stand som foretrukne tretype til gulv
 • 2000-tallet: Trendene i det nye millenniet ble en reaksjon på 90-tallets overlessede og tunge stil. Stilen skulle nå være minimalistisk, med rene linjer. Materialer som rustfritt stål, glass og stein ble populært. Gulvene var ofte høyglansede, og andre materialer ble tatt i bruk her, som gummigulv, fliser og betong. De store furumøblene ble byttet ut med lettere og mer minimalistiske møbler i materialer som stål og plast.
KILDER: IFI.NO, NORSK MØBELFAGLIG SENTER, NASJONALMUSEET

1 kommentar:

 1. Likte godt det øverste bildet!! Stilig! Kunne godt hatt det sånn:-)
  Fin kveld til deg!!
  Siri

  SvarSlett