lørdag 15. mars 2014

Glohane – en norsk designklassiker

Glohane består av 18 ulike deler hvor noen har flere bruksområder. Her er et lite utvalg av noen av delene.
Foto: Blomquist.no


Det ildfaste serviset "Glohane", kom i produksjon hos Porsgrund Porselen fra 1955. Da serviset kom på markedet, representerte noe nytt og det ble øyeblikkelig en suksess som inntok de norske hjem. 
Antall deler som et servise består av er kuttet ned og enkelte av delene har flere funksjoner. "Glohanes" lokkefat kan benyttes både som ildfaste former og serveringsfat, rett fra ovn til bord. "Glohane" er karakteristisk for sin tid med 1950-årenes myke linjeføring, spesielt synlig i terrinen og smørsmelter. 
"Glohane" er også et eksempel på at Tias Eckhoff forsøker å hakke hull på den konvensjonelle oppfatningen om "12 av hver". Eckhoff har bestrebet seg på å tegne serviser som er så enkle i utformingen at de lett lar seg kombinere med hverandre for at kunden ikke skal være bundet til kun ett servise. På den måten var det ikke behov for serviser bestående av mange deler. Et godt eksempel på dette er hvordan han tenkte seg at serviset "Det Riflede" som er helt hvitt, kan benyttes sammen med "Glohane's" fargesterke deler i sort, blått og gult.
Serviset "Glohane" fikk gullmedalje på Triennalen i Milano i 1957.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar