lørdag 9. august 2014

Designklassikere fra Mart Stam


DA var sommeren over. Her blåser og regner det høst etter en fantastisk sommer.
Husprosjektet går sin gang og nå har vi valgt byggmester, men siden banken har endret sine prosedyrer (er're mulig), så nå må vi gå en runde med takstmann etc. Men vi er iværtfall i sluttfasen av en laaaang prosess og forhåpentligvis er vi i mål med påbygget til jul.

Dagens designklassiker kommer fra Mart Stam (1899-1986). Kjøpt i dag i en garasje i nabobyen vår.
Jeg synes det er gøy at ting har en historie og her er kortvesjonen av historien til disse rørstolene: På 1920-tallet designet nederlenderen Mart Stam i Berlin en stol i stålrør. Ved bruk av lengder av gassrør og beslag av rørskjøter designet han stolen. Stolen var den første i kategorien "cantilever chair" (balansestol). Ludwig Mies van der Rohe ble oppmerksom på Stams arbeid og han nevnte det til Marcel Breuer på Bauhaus. Mies van der Rohe og Marcel Breuer designer umiddelbart sine versjoner av stålstolen til Stam. På slutten av 1920-tallet vinner Stam en rettsak mot Breuer om patentet på rørstolen i en tysk domstol.
Så stolene er rett og slett alle rørstolers mor :-))

2 kommentarer:

  1. så flotte stoler - gratulerer
    og ikke minst: gratulerer med snart påbygg! :) det blir herlig, det.

    klem, Åpent^hus

    SvarSlett
  2. Takk! Ja, endelig i gang og jeg kan se slutten på en laaaaaang prosess med mye frem og tilbake :-) Men sånn er det og det blir bra til slutt :-)

    SvarSlett