mandag 18. november 2013

Ut med husmor og inn med gourmetmann!

Illustrasjon: Ina Rød EngelstadTiden flyr og ukene har vært veldig hektiske i det siste, så oppdateringen her på bloggen har ligget litt etter. Men nå er ting roet seg, så nå er det bare å vente på julestria. 
Helgen for to uker siden var jeg på et underholdende og morsomt foredrag av Kjetil Rolness i regi av 100 års jubileet til Sandefjord Håndverks- og Industriforening. 

Han holdt et morsomt foredrag om hvordan det norske folks smak, om nordmenns fokus på kos i hjemmene sine og behovet for å endre så snart noe er på moten. Tittelen på foredraget, "Og nå som vi hadde det så koslig!", fikk flere betydninger gjennom foredraget. Og mye har forandret seg i de norske hjem siden 1945 og frem til i dag. 

Vi nordmenn er visstnok verdensmestere i oppussing. I følge prognosesenteret brukte vi i Norge over 60 milliarder på oppussing i 2012. Dette er utenom det vi bruker på innredning. Mye penger, men så 
er det viktig å kose seg i og med vi bruker veldig mye tid innomhus i motsetning til andre land. 

Et rom som har endret seg mye de siste 60 årene er kjøkkenet. Fra å være et arbeidssted for den hjemmeværende husmoren til å bli et rom for den travle familien. Kjøkkenet har blitt et stilrent og stylet rom som er godt utstyrt med redskaper de aller fleste ikke trenger og til fest dukker det til og med opp en mann foran kokeplatene! 
Mannen i huset har nemlig blitt hobbygourmet og benytter sjansen til å briljere med sine kunnskaper ved festlige anledninger. 

Blir spennende å se hvor utviklingen går og hva neste trend vil innebære :-)

3 kommentarer:

 1. Jeg er litt uenig i den der. Jeg tror det faktisk har blitt ganske vanlig at mannen lager middag til hverdags også, like mye som kvinnen i huset. Hobbygourmeent var 90-tallet og tidlig 2000, nå er han inne til hverdags. Såpass mye kred syns jeg mannen skal få!

  SvarSlett
 2. :) morsomt å se på utviklingstendenser
  godt å se at kjøkkenet har blitt et familerom
  her er det mor som lager hverdagsmat og far som serverer til fest, vanligvis.
  for oss funker det fint. jeg liker å være hverdagshelt, så kan han heller få spotlighten av og til :)

  Beste hilsener fra
  Åpent^hus

  SvarSlett
 3. Hei, begge to!
  Ja, det er gøy å se hvordan ting har forandret seg og flott at kjøkkenet har blitt et rom for alle og ikke bare husmoren. Jeg har en mann som er superflink og veldig interessert i mat, så vi lager mye mat sammen og da spesielt i helgene når vi har best tid.
  Jeg er nok også litt hverdagshelt på kjøkkenet selvom mannen også er flink til hverdags :-) Det er koslig å lage mat sammen!
  God helg til dere begge!

  SvarSlett