fredag 29. november 2013

Kvede- og rognebærgelé fra hagen

Til venstre: Frukten kvede som er en prydbusk og jeg tror vår busk er en "Japansk ildkvede".


Vi oppdager stadig vekk nye ting i hagen, en hage som blir mer og mer definert som utmark. Så da løvet falt, dukket det frem et lite tre med små gule frukter som lignet epler. Vi googlet "gul frukt som ligner epler", og da dukket det opp en frukt jeg aldri hadde hørt om før; kvede. 

I følge bama.no er kvede oldtidsfrukten nordmenn glemte, men som stjernekokkene elsker! 
Den er mer eller mindre uspiselig som rå, men når den varmes opp, kommer en myk og søt smak frem. Derfor må du koke, dampe eller bake den før den spises. Etter oppvarmingen forsvinner den bitre smaken helt, og enn sitter igjen med en frukt som er søt og god. Smaken er en blanding av pære og eple, men med litt mer syrlighet.
Geléen den flinke mannen min lagde ble super god!
En annen gelé vi også har laget med bær fra hagen, er rognæbærgelé. Disse kan heller ikke spises uten bearbeidelse, men med litt tilsetning som vaniljesukker, blir rognebærgeléen veldig god.
Kvede kokes og brukes som smakstilsetning i likører, eplepaier, syltetøy og mos. Kvede inneholder mye pektin, og er derfor velegnet til gelé og marmelade. Skarpe oster og kvedemarmelade danner en god smakskombinasjon, og marmeladen passer også godt som tilbehør til enkelte kjøtt og kyllingretter.

Kvedegelé 
En smaksrik gele som passer som tilbehør til vilt, pateer og brie. Minner om eplegele, men er noe bitrere.

Ingredienser:
Til gele:
Frukter av prydbusken "Japansk ildkvede" 
Vann - 3/4 liter pr. kg. frukt
Sukker - 600 g pr. liter saft

Tilberedning:
Vask fruktene (og rens dem for rester av stilk og frø dersom du ønsker å benytte massen til kvedemos etter avsiling). 
Kutt frukten opp i småbiter, enklest med grov kutteskive i en foodprosessor.
Bland med vann og kok sakte til massen er bløt. Sil denne, mål mengden, hell i vid gryte og tilsett sukker. Kokes langsomt i ca. 20. minutter. 

Rognebærgelé passer godt til vilt- og lammeretter. Den kan også bruke som dessert, men da er det bedre om den ikke spiller hovedrollen. Den kan for eksempel serveres sammen med vaniljeis.

Rognebærgelé 
250 g sukker
500 g rognebær
1 l vann
10 pl gelatin

Fremgangsmåte:
Rens bærene. Ha dem i en kjele med vannet og kok i 20-30 minutter. Sil av og kast bærene. Ha i sukkeret. Rør til det er oppløst. Avkjøl. Bløt opp gelatinen i vann. Klem ut vannet. NB: Sjekk pakken om hvor mye gelatin du trenger! Det varierer fra type til type. Varm opp gelatinen i litt av rognebærjuicen. Når gelatinen har smeltet, hell i rognebærjuicen. Rør om. Sett kaldt til det stivner. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar