mandag 28. mai 2012

BrenneslesuppeDet er nesten ikke til å begripe at ugress kan bli så godt! Brennesle er fin å lage suppe av og skal smake litt som spinat. Helsebringende egenskaper har det også. Med sin utbredning, er brenneslen selve symbolet på kortreist mat. Brenneslesuppe er rett og slett et funkismåltid; luk, kok og spis!Nye skudd av brennesle plukkes om våren og kan brukes både som styrkemiddel eller som grønnsak. Brenneslen inneholder virkestoffer som flovonoider, aminer (histamin, kolin, acetylkolin og serotonin), glukokvinon og mineraler (kalsium, kalium, kiselsyre og jern). Og den har egenskaper som eksempelvis vanndrivende, utrensende, styrkende, betennelsedempende og immunstyrkende.

Når det er helg på Funkistoppen og været tilllater det, fyrer vi opp bålpanna. Som en artig variasjon koker vi i blandt suppe på den. Denne oppskriften på brenneslesuppe er til 2 personer. 

INGREDIENSER
                bolle brennesle
                4 dl vann
                3 stk sjalottløk
                2 dl hvitvin
                1 ss kyllingbuljong
                2 dl kremfløte
                2 stk egg
                50 g parmesan, i tynne skiver
                olje
                salt og pepper          
       
FREMGANGSMÅTE
Plukk eller klipp ung brennesle. Bruk hansker (eller fryseposer) for å beskytte hendene). Fyll en stor bolle. Skyll brenneslen godt i kaldt vann.


Kok den i fem, seks minutter i 4 desiliter vann. (Brenneslen brenner ikke etter at den er kokt). 


Kjør med stavmikser til alt er glatt. Ta noen spiseskjeer av denne kraften og legg i en skål. Hell på noen spiseskjeer med olivenolje og sett til side. 


Finhakk sjalottløken. Fres den i en kjele i litt olje til den blir blank. Hell på hvitvin og la det koke inn til halvparten. Ha i kyllingbuljong og kremfløte og la det koke inn i noen minutter. Spe på med brenneslekraften. Smak deg fram. 


Smak til med salt og pepper.


Servér suppen med brennesleoljen, nystekte rundstykker, kokte egg og med et dryss av parmasan over. 
2 kommentarer:

  1. Smakte det godt da? så veldig godt ut altså, men litt skeptisk til disse plantene man brenner sæ på opptil flere gang hver sommer...

    SvarSlett
  2. Ja, brennesle smaker godt. Smaker litt som spinat, bare med litt mer "bite".
    Og den slutter å brenne når den kokes :-) Sunt og godt!

    SvarSlett