mandag 4. mars 2013

FallingwaterFrank Lloyd Wright (f. 8. juni 1867 - d. 9. april 1959) var en av de mest fremstående og innflytelsesrike amerikanske arkitekter i første halvdel av 1900-tallet. Han regnes fremdeles som en av Amerikas mest berømte arkitekter.

En av hans mest berømte privatbolig ble tegnet mellom 1935 og 1939, Fallingwater
Huset ble i følge Wright tegnet for å bringe beboerne (Mr. og Mrs. E.J. Kaufmann senior) så nær de naturlige omgivelser som mulig, med en bekk med et vannfall delvis under huset. Konstruksjonen består av en rekke utkragete balkonger og terrasser, kalkstein i de vertikale bygningselementene og jernbetong i de horisontale. 
Wright praktiserte det som er kjent som organisk arkitektur, en arkitektur som utvikler seg naturlig ut fra den foreliggende sammenheng. For Wright var samspillet mellom stedet, bygningen og klientens behov av den aller største beydning. Wrights verk viser hans omtanke for organisk arkitektur ned til de minste detaljer.

Jeg synes dette er en stilig hus og liker godt tanken på at huset skal ha et samspill med sine omgivelser. 

2 kommentarer:

  1. Mitt første møte med Frank Lloyd Wrights arkitektur var da jeg ankom California i 1995. Jeg ble tatt med innom Marin County Civic Center, og var øyeblikkelig solgt. Måten bygget harmonerer og er i samspill med naturen rundt er virkelig flott.

    SvarSlett
  2. Så heldig du er som har vært der. Ser fantastisk ut :-)

    SvarSlett