lørdag 28. februar 2015

Bursdagsfest med sjokoladerullekake

Denne helgen har vi feiret sønnen min sin 13-års bursdag.

Bursdagsmenyen fra bursdagsbarnet var som følger: bestille pizza fra Peppes og få den levert ("så slipper du å hente mamma"), brus, masse gotteri (”må ha penger, mamma, så stikker jeg og en kompis på butikken”), rullekake med sjokolade, kanelsnurrer og en morsom film. 
Både fint og rart at den herlige, og en gang så lille, gutten min har blitt så stor.
Da bursdagsfesten var i gang hørtes det fra stua latter, skravling, fnising og da kaka kom på bordet: ”den kaka var god” - beste kompliment en mamma kan få. Så denne kaka blir nok bakt igjen! Oppskrift på neste side :-)Sjokolade-rullekake med vaniljekrem og bringebær

En rullekake er rett og slett et flatt sukkerbrød. Den er superenkel å lage og sansynligvis noe av det mest retro man kan bake. 
Kakebunnen skal være myk. Pass på at den ikke steker for lenge, da blir den vanskelig å rulle.
Denne sjokoladerullekaka er fylt med kombinasjonen hjemmelaget vaniljekrem og bringebær. En knallgod kombinasjon, synes jeg. 
Men kaken kan også fylles med for eksempel syltetøy, pisket krem, bær eller smørkrem.
Du kan kjøpe ferdig vaniljekrem, men har du først smakt hjemmelaget vil du neppe bruke kjøpevarianten igjen. Bruk rikelig med bringebær og server gjerne resten av vaniljekremen ved siden av.

Rullekakebunn
3 egg
75 g sukker
1 ts bakepulver
15 g kakaopulver
50 g hvetemel

Vaniljekrem
500 ml fløtehalvblandet med melk
100 g sukker
35 g maisenna
0.5 stk vaniljestang (jeg brukte 1,5 ts vaniljesukker fra Jacobs siden denne inneholder mest vanilje)
4 stk eggeplomme

Pynt og fyll
200 g bringebær

 1. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. Sikt mel, kakao og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggemassen.
 2. Stryk ut på en bakeplate kledd med bakepapir. Pass på å få jevn tykkelse. Stek på 220 grader i ca. 5-7 minutter i ovnen. Legg den ferdigstekte bunnen på et papir strødd med sukker. Fjern papiret på bunnen.
 3. Vaniljekrem: Pisk sammen eggeplommer, maisenna og sukker i en bolle.
 4. Hell melken/fløten i en kjele. Splitt vaniljestang, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen (inkludert stangen). Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører. Pass på at kremen ikke skal koke - da blir den fort veldig tykk i konsistensen.
 5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.
 6. Montering av kaken: Avkjøl bunnen godt før du stryker på et ikke alt for tykt lag med vaniljekrem (jeg brukte ikke alt). Strø på halve bringebær og rull stramt sammen i bakepapir. Spis med det samme, eller oppbevar i kjøleskap frem til kaken skal spises. Behold papiret rundt så lenge den står kjølig, da beholder den formen. Strø på bær og dryss litt melis på toppen før servering.
Rullekake er enkelt å lage, men her er noen tips for å lykkes 100%:
-       Det viktigste er å ikke steke for lenge. Ca 6 minutter ser ut til å være nok i min ovn (på 220 grader).
-       Det andre er å ikke la kaken tørke mens du holder på andre ting. Om kaken tørker går det ikke an å rulle den sammen, og da blir det heller ikke rullekake...
Trikset er å bruke et kjøkkenhåndkle. Når kaka steker i ovnen legger du et kjøkkenhåndkle på benken. Jeg legger også et bakepapir oppå håndkleet. Det holder sukkeret som drysses på bedre på plass :-) Jeg pleier bruke ferdig kuttet bakepapir siden dette er litt større enn selve kaka og stekebrettet jeg bruker. Dryss et raust lag med sukker på bakepapiret på kjøkkhåndklet. Når du tar kaka ut av ovnen hvelver du den på kjøkkenhåndklet. Og så ruller du elegant hele kaka inn med bår bakepapir og kjøkkenhåndkle. Nå kan du kose deg med å lage fyllet til kaka hvis du ikke lagde fyllet før du satte igeng med å bake bunnen :-)

2 kommentarer:

 1. Hei Ina
  Gratulerer med 13-åringen din! Da er han litt tidligere ute enn min som ikke fyller før i september. Høres ut som en koselig bursdag og kaka så fantastisk god ut! Har aldri bakt rullekake i mitt liv, så det er på høy tid og denne kunne jeg tenkt å prøve.
  Så mye spennende dere gjør med huset! Synes bildene nedenunder her var så fine.
  Gøy du liker Tom Dixon-lampa vår! Vi er veldig fornøyd med den, selv om den gir ufattelig lite lys. Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 2. Hei, Kaspara! Tusen takk for hyggelig hilsen :-)
  Ja, rullekake må du bake. Denne med kombinasjonen sjokolade, vanilje og bringebær er veldig god og den fikk virkelig "ben å gå på". Jeg måtte bake to stykker av den bursdagshelgen siden den var så populær.
  Huset begynner å ta form og det er spennende å se om de valgene vi har tatt underveis blir riktige i helheten. Foreløpig er vi fornøyd - det har bare blitt endret på en farge på en vegg. Brunfargen vi hadde valgt var det det for mye rødt, så vi malte over med en som er mer gråbrun.
  Ha en fin dag :-) Ina

  SvarSlett